PRACTORPRAAT

DATUM: 24.05.2019   /   FOTO: infographic
AUTEUR: Aad Oosterhof, practor Zorg & (Sensor)technologie

En nu verduurzamen! 

Sinds het begin van 2019 praten we in alle regio’s over hoe we het practoraat kunnen verduurzamen. In andere woorden: hoe we alles wat we inmiddels hebben bereikt, kunnen doorzetten. Want binnen elke regio (Assen, Emmen en Meppel) is ‘men’ tevreden over wat ons practoraat tot dusverre heeft opgeleverd.

Wat hebben we bereikt?

Elk jaar moeten we aan DUO een rapportage opleveren over in hoeverre we onze doelstellingen halen. In kwalitatieve zin heb ik daarover al in een vorige Practorpraat geschreven. In kwantitatieve zin hebben we hiervoor een infographic gemaakt.

De infographic laat zien dat we onze doelstellingen jaar achter jaar overtreffen. Persoonlijk denk ik dat we qua aantallen projecten inmiddels aan ons maximum zitten. Vandaar dat ik al eerder schreef dat we ons meer kunnen richten op de kwaliteit.

Wat betreft dat laatste, kwaliteit, ben ik bijvoorbeeld erg trots op ons traject binnen het Martiniziekenhuis. Negen studenten Verpleegkunde hebben daar onderzoek gedaan op drie afdelingen: het Brandwondencentrum, de Nierafdeling en het Operatiecentrum. Hierover is in dit artikel meer te lezen.

Een andere recente opbrengst is onze cursus Technologie voor werkenden in zorg en welzijn: ermee aan de slag! Dit initiatief hebben we op 23 november 2018 genomen met een kick-off in de Health Hub Roden en samen met onze collega’s van ZorgThuis Noorderpoort uitgewerkt. 

Hoe verder?

Vooropgesteld: we hebben voor deze projectperiode nog een schooljaar te gaan en dus nog veel te doen. Desondanks kijken we dus wel alvast vooruit.

In de regio Assen zal het practoraat gekoppeld worden aan het initiatief Samen Innoveren. De werkwijze van het practoraat (vragen uit de praktijk, hbo & mbo samenwerking) wordt hierbij als leidraad genomen. Daarnaast wordt de ruimte van het Drenthe College binnen het nieuwe Innovatiecentrum ingericht volgens de filosofie die we samen met Caro van Dijk en Frank-Jan van Lunteren hebben ontwikkeld, samen met studenten. Zie daarvoor dit artikel.

Ook in de regio’s Emmen en Meppel praten we onze partners in de regio en kijken we net als in Assen naar een logische koppeling aan bestaande netwerken. Ook hier is de intentie om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Op naar de laatste loodjes van het jaar

De komende weken staan weer in het teken van de laatste loodjes. Voor het eerste jaar gaan we meemaken dat we ook veel projecten vanaf september hebben. Een daarvan is een extra mooie: we gaan met de gemeente Midden-Drenthe, Actium, Woonservice, Veiligheidsregio Drenthe en LeefSamen 50 woningen uitrusten met sensoren zodat we kunnen leren hoe het werk van wijkverpleegkundigen en -verzorgenden verandert in samenwerking met familie.

Daarover in een volgende Practorpraat meer!

 

Delen