(ONDERZOEKS) PROJECTEN

Wordt het Tessa of Billy?

ASSEN
BETROKKEN PARTIJEN: Vanboeijen

Vanboeijen in Assen is dit schooljaar partner geworden van het practoraat. Eén van de cliënten van de organisatie maakt gebruik van robot Tessa. De vraag aan het practoraat: is deze robot ook geschikt voor andere cliënten? Zijn er alternatieven?

 
 
 

 Wordt het Tessa of Billy?

Vanboeijen in Assen is dit schooljaar partner geworden van het practoraat. Binnen Vanboeijen is bekend dat één bewoner gebruik maakt van robot Tessa. Vanboeijen is benieuwd wat de meerwaarde van de robot is en of Tessa voor meer bewoners met een verstandelijke beperking gebruikt zou kunnen worden. Zijn er alternatieven?

Met hun docent Mariska Spieard formuleerden vier studenten van de opleiding MZ/VZ de volgende vragen: 

  • Wat is Tessa? Waarvoor is Tessa? (wat is het gedachtengoed achter Tessa)
  • Waarvoor kun je Tessa inzetten?
  • Wat is Billy? Waarvoor is Billy (wat is het gedachten goed achter Billy)
  • Wat is het verschil tussen Tessa en Billy.

Design Thinking

Onderzoek binnen het practoraat wordt uitgevoerd door middel van design thinking. De eerste stap was voor de studenten dan ook om zich in te leven in de eindgebruiker. Ze brachten een bezoek aan de bewoner die gebruik maakt van Tessa. Ook maakten zij kennis met de persoonlijk begeleider van deze bewoner. 

Vervolgens konden zij het probleem definiëren waar Tessa óf een andere robot behulpzaam bij kon zijn. En vervolgens..... lag het onderzoek stil door corona. 

Het is zeker de bedoeling om het onderzoek komend schooljaar weer op te pakken. 

Complimenten van Vanboeijen

Ondanks het feit dat het onderzoek gestaakt is had Puck Damen (projectleider Vanboeijen) lof voor de studenten: 

"Wij hebben het als waardevol en leerzaam gezien. Het was even een weg zoeken en helemaal door de uitbraak van COVID-19. Maar we zijn erg tevreden over het resultaat. Hier kunnen we zeker mee verder. Ik heb de groep studenten als leergierig en enthousiast ervaren. 

Wij staan zeker open om vaker zulke onderzoekjes te doen. Ze kunnen zich goed inleven in de situatie op de werkvloer, sluiten aan op de behoefte die nodig is en dragen bij aan het verder ontwikkelen  en inzetten van technische innovaties op de werkvloer."

BETROKKEN PARTIJEN/LINKS

Delen