(ONDERZOEKS) PROJECTEN

Studenten helpen Icare bij gebruik Medido

MEPPEL
BETROKKEN PARTIJEN: Icare

Vijf derdejaars studenten van de opleiding Verpleegkunde van Drenthe College in Meppel hebben op verzoek van Icare onderzoek gedaan naar het gebruik van de Medido bij de thuiszorg.

 
 
 

Vijf derdejaars studenten van de opleiding Verpleegkunde van Drenthe College in Meppel hebben op verzoek van Icare onderzoek gedaan naar het gebruik van de Medido bij de thuiszorg. De Medido is een slimme medicijndispenser die cliënten herinnert om op tijd (de juiste) medicatie in te nemen. Dit apparaatje is vooral geschikt voor ouderen die thuis wonen, verschillende medicijnen moeten innemen, en dit af en toe vergeten. Met dit apparaatje hoeft de thuiszorg niet meerdere malen per dag langs te komen voor controle. Ondanks deze voordelen wordt de Medido nog niet zoveel gebruikt, wat voor Icare reden was om te onderzoeken hoe dat kan verbeteren.

De studenten hebben thuiszorgmedewerkers geïnterviewd over hun ervaringen met de Medido. De medewerkers bleken wel het gemak te zien, maar voelden zich onvoldoende vertrouwd met de techniek om volledig op het apparaat te vertrouwen. Vervolgens hebben de studenten zichzelf verdiept in de werking van de Medido met als hoogtepunt een bezoek aan de Zorgcentrale in Beilen. Hier komen – naast allerlei andere vragen en meldingen – ook de alarmeringen vanuit de Medido binnen wanneer een cliënt zijn medicatie op het verkeerde moment of niet inneemt. Met de opgedane kennis hebben de mbo-studenten korte instructiefilmpjes gemaakt over het gebruik en de werking van de Medido. Icare is blij met het resultaat. “We hebben de filmpjes op intranet geplaatst zodat alle (thuiszorg)medewerkers in heel korte tijd een duidelijke uitleg kunnen krijgen. Ik heb al veel positieve reacties ontvangen!”

Romy was één van de studenten die het onderzoek hebben gedaan. Romy: “Ik vond het een heel leuk en leerzaam project. Bij de Zorgcentrale vond ik het heel bijzonder om te zien hoe verpleegkundigen hier zorg op afstand verlenen!”

De studenten hebben het onderzoek uitgevoerd vanuit het Practoraat Zorg & Technologie van Drenthe College. Binnen dit Practoraat werken studenten samen met zorginstellingen en bedrijven aan de ontwikkeling en praktische toepassing van technologische innovaties voor zorg en welzijn.  

 

 

BETROKKEN PARTIJEN/LINKS

Delen