HOOGEVEEN
BETROKKEN PARTIJEN: ZorgZaak
Twee 3e jaars studenten Verpleegkunde van Drenthe College in Meppel hebben afgelopen woensdag de resultaten van hun onderzoek in appartementencomplex Kloosterstaete in Hoogeveen gepresenteerd. Chantal en Angela hebben onderzocht op welke wijze bewoners het beste kunnen worden ondersteund bij het gebruiken van de technische toepassingen in hun appartement.
De ZorgZaak heeft Kloosterstaete dit jaar geopend en sluit daarbij aan bij de vraag van veel ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Daarbij wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare technologie. Denk hierbij aan automatische verlichting, valsignalering, deurcamera’s en centraal bedienbare gordijnen en verlichting. Familie en/of mantelzorgers kunnen, indien gewenst, via een app op de hoogte blijven van het wel en wee van de bewoners. De bewoners krijgen de beschikking over een tablet vol met handige en gemakkelijk te gebruiken toepassingen. De Zorgzaak realiseert zich dat medewerkers, bewoners en mantelzorgers wel moeten worden ondersteund bij het omgaan met die techniek en heeft daarbij de hulp van het Practoraat Zorg & Technologie van Drenthe College ingeroepen.
Angela en Chantal hebben hun onderzoek uitgevoerd met de methode Design Thinking waarbij de eindgebruiker altijd centraal staat. Zij zijn dan ook begonnen met het voeren van gesprekken met bewoners. Daarna hebben zij een handleiding voor de tablet voor de bewoners geschreven die zij steeds met de bewoners hebben getest en bijgesteld. De studenten kwamen in hun presentatie met zinvolle aanbevelingen voor Kloosterstaete: “Het is van belang dat de medewerkers op de afdelingen ook goed op de hoogte zijn van de technologie. Wij hebben wekelijks met de bewoners gesproken en hebben gemerkt dat herhaling belangrijk is, net als het snel kunnen beantwoorden van vragen.”
De studenten hebben hun onderzoek uitgevoerd onder leiding van docent-onderzoeker Heike van Zaal en Amrullah Alokozai, manager Innovatie van de ZorgZaak.
Amrullah: “De studenten hebben het fantastisch gedaan, ik ben trots op deze dames!”. Heike merkt de kracht van onderzoek via Design Thinking: “De studenten hebben zich steeds ingeleefd in de bewoners, een product gemaakt en dit steeds weer getest. Het onderzoek is helemaal van hen geworden.”
Chantal en Angela: “De bewoners hebben voor ons de hele tijd centraal gestaan. We vonden het hartstikke leuk om te doen!”.