(ONDERZOEKS) PROJECTEN

Hoe rolstoelgebruikers met minimale middelen meer regie kunnen houden

EMMEN
BETROKKEN PARTIJEN: Treant

Twee derdejaars studenten maatschappelijke zorg/verzorgende van Drenthe College onderzochten als eindopdracht voor het keuzedeel Zorg & Technologie hoe twee rolstoelgebruikers in wooncentrum De Holdert in Emmen meer regie zouden kunnen behouden. 

 
 
 

Britt en Daphne (beiden 19 jaar) bedachten samen met André Belt, projectcoördinator van woonwijkcentrum de Holdert in Emmen en hun docent Jakob Veldman twee deelvragen: 

  1. Hoe kan technologie bijdrage bij eigen regie en de zorg in het eigen appartement?
  2. Hoe kunnen bewoners sociale contacten onderhouden met behulp van technologie?

Beide studenten verdiepten zich eerst in de technologische mogelijkheden die naar hun mening toegepast zouden kunnen worden. Vervolgens interviewden zij twee bewoners van de Holdert. Uit die gesprekken bleek dat de bewoners geen ingewikkelde wensen hadden. Zij vonden het beiden lastig om vanuit de rolstoel de voordeur te openen en beiden konden niet zelf de gordijnen sluiten. De bewoners vonden het vervelend om daarvoor hulp te vragen en deden dat dan maar niet. De geïnterviewde heer en mevrouw hadden geen behoefte aan technische middelen om sociale contacten te onderhouden: ‘Ik hoef niet iemands hoofd te zien op een tablet of laptop, aan alleen stemmen heb ik genoeg en anders zoek ik wel face to face contact”. 

Met de wensen van de bewoners in gedachten kwamen de studenten met advies over eenvoudige aanpassingen aan de Holdert. 

Beide studenten hebben vooral geleerd te kijken naar de zorgvraag van de cliënt en daar mogelijke oplossingen bij te zoeken. 

 

Delen