(ONDERZOEKS) PROJECTEN

Arno en Robin doen onderzoek in het Martini Ziekenhuis Groningen

GRONINGEN
BETROKKEN PARTIJEN: Martini Ziekenhuis

Arno Reinders (26) en Robin Sleijster (21) zijn 4e jaars studenten Verpleegkunde van Drenthe College. Voor hun eindopdracht doen zij voor het Practoraat Zorg & Technologie 20 weken lang onderzoek binnen het Martini ziekenhuis in Groningen. Arno en Robin zijn ervan overtuigd dat zij door de ervaring die ze opdoen met dit onderzoek hun toekomstige werk op een andere manier zullen doen.

 
 
 

Arno Reinders (26) en Robin Sleijster (21) zijn 4e jaars studenten Verpleegkunde van Drenthe College. Voor hun eindopdracht doen zij voor het Practoraat Zorg & Technologie 20 weken lang onderzoek binnen het Martini ziekenhuis in Groningen.  Arno en Robin zijn ervan overtuigd dat zij door de ervaring die ze opdoen met dit onderzoek hun toekomstige werk op een andere manier zullen doen. Zij leren nu namelijk om niet alleen het protocol te volgen, maar om óók kritisch te kijken naar manieren waarop de patiënt nog beter kan worden geholpen. Arno en Robin zijn kritisch naar Drenthe College: “Het is belangrijk dat je vanaf het eerste leerjaar oefent in het doen van onderzoek! Niet pas in het vierde jaar.”

Arno onderzoekt met twee medestudenten hoe de post-operatieve zorg voor diabetici verbeterd kan worden. Arno: “Het was best lastig om met dit onderzoek te beginnen omdat we op een heel andere manier moeten werken dan we gewend zijn. In het begin vond ik het lastig om met de vrijheid om te gaan en was best laks. Nadat we een gesprek hadden gehad met Joost Keers (hoofd wetenschappelijke afdeling) en Rowanne Kuijk (operatieassistent en hbo-verpleegkundige ) over de onderzoeksvraag ging het goed. We hebben ontdekt dat beweging en het voorkomen van stress een positieve invloed heeft op de bloedsuikerwaarde en dat heeft weer invloed op de genezing van wonden. Ik heb een Engels onderzoek gelezen waar in stond dat diabetici na een operatie gemiddeld 10 dagen langer in het ziekenhuis liggen dan niet-diabetici! Best raar dat verpleegkundigen alleen volgens protocol testen op waarden en medicatie. Terwijl beweging en voorkomen van stress zo belangrijk is voor sneller herstel van deze patiënten!”

Robin doet met twee medestudenten onderzoek in het brandwondencentrum. Omdat er niet direct een onderzoeksvraag lag, werden de studenten uitgenodigd om een dagdeel mee te lopen op het centrum om zo verbetermogelijkheden te ontdekken. Robin: “De verpleegkundigen vertelden dat ze veel last hebben van rug- en nekklachten. Dit komt omdat ze veel lichamelijk werk moeten doen in kleine ruimtes, met weinig hulpmiddelen. Onze onderzoeksvraag richt zich dan ook op verbetering van de ergonomie van medewerkers op de brandwondenafdeling. Toen een arts aan mij vroeg wat ik van zijn ergonomische werkhouding vond, wilde ik zeker weten dat ik een goed antwoord gaf! Ik wil me dan ook goed in dit onderwerp verdiepen.”

Arno en Robin voelen zich binnen het Martini Ziekenhuis serieus genomen. Robin: “Er is een heel open sfeer in dit ziekenhuis, waarbij je weinig van hiërarchie merkt. Iedereen staat open voor feedback, zowel artsen als verpleegkundigen.” Arno: “Het is heel anders dan stage lopen. Nu lopen we mee om te observeren terwijl je tijdens een stage moet bewijzen dat je een goede verpleegkundige bent.” Voor de collega’s in het ziekenhuis is dat onderscheid volgens Robin en Arno ook duidelijk.

Robin vindt dat binnen de opleiding veel eerder aandacht moet worden besteed aan het doen van (goed) onderzoek. “Nu moeten we in heel korte tijd alles leren over APA-normen, theoretisch onderzoek en evidence based werken. Dat zou je vanaf het eerste jaar moeten oefenen. Niet alleen omdat het belangrijk is voor studenten die naar het hbo willen doorstromen maar omdat het van belang is voor het leerproces van iedereen.”

BETROKKEN PARTIJEN/LINKS

Delen