NIEUWS

DATUM: 26.03.2020

Workshops Zorg & Technologie voor leerlingen Stad & Esch

Een lesje gluren bij de buren. Op dinsdag 25 februari en 3 maart kwamen groepjes leerlingen uit de examenklassen van Stad & Esch voor een workshop Zorg & Technologie naar het Drenthe College. Belangrijkste doel van deze workshop: leerlingen vanuit het vo kennis laten maken met de mogelijkheden op het gebied van zorg en technologie binnen Drenthe College. Het practoraat, binnen Drenthe College in het leven geroepen om zorgstudenten onder andere onderzoek te laten doen op het gebied van innovaties binnen de zorg, wordt in Meppel bezet door Mariska Trinks (coördinator), Heike van Zaal, Frits Blok en Ronald Linde.

Eigen ervaringen

Na een introductieronde volgde een samenwerkingsopdracht. Deze luidde als volgt: maak een mindmap van zaken die volgens jou met het onderwerp zorg en technologie te maken hebben. Alle groepen gingen hier voortvarend mee aan de slag en iedere groep wist dan ook bij het bespreken tal van voorbeelden te noemen. Zo blijkt dat van de ene leerling opa én oma heel goed uit de voeten kunnen met computer en mobiel, terwijl van een andere leerling de opa totaal niks heeft met dat soort ‘nieuwigheidjes’.

Kennismaken met zorgtechnologie

Na het bespreken van de eigen ervaringen zijn wij gaan kijken welke (technische) middelen er zoal op de markt zijn. Ook hebben de leerlingen kennis gemaakt met de fitbit (het ‘gezonde horloge’) en de VR bril. De oculus quest is een virtuele bril, waarmee je studenten zelf kunt laten ervaren wat het inhoudt wanneer je bijvoorbeeld slechtziend bent. Dit maakt dat studenten zich veel beter kunnen inleven in de situatie van een cliënt. Verder hebben wij in de workshop aandacht besteed aan het levensboek, de Kompaan – een soort I-pad, speciaal ontworpen voor ouderen – en de silverfit. Dit is een soort televisie waarmee je cliënten kunt activeren of laten ontspannen (kabbelend water, brandend haardvuur, enzovoort). Natuurlijk mochten de robotkatten ook niet in dit programma ontbreken.

Leerlingen van Stad & Esch dank voor jullie inzet en aanwezigheid. Wij hebben genoten van jullie betrokkenheid bij het onderwerp zorg en technologie!

 

 

 

 

 

 

Delen