NIEUWS

DATUM: 25.03.2020

Visie op zorginnovatie

Interview met Rogier Hulsebosch van Interzorg 
 
Om goede zorg in de (nabije toekomst) beschikbaar te houden moeten menselijk handelen en techniek hand in hand gaan. Om dat mogelijk te maken is er een ware innovatiegolf gaande in de zorg, maar ook binnen de zorgopleidingen. Rogier Hulsebosch is een van de aanjagers van dit proces. 

Rogier Hulsebosch
      
Vanuit interesse voor alles wat met gezondheid en het menselijk lichaam te maken heeft studeerde Rogier Human Movement Sciences (Bewegingswetenschappen) en fysiotherapie in Groningen. Hij leerde de praktijk van de (ouderen)zorg kennen door zijn werk als fysiotherapeut binnen Interzorg. Als Manager van de dienst wetenschap en onderzoek richtte hij zich later op de organisatorische kant.  

Logische samenwerking met MBO en HBO

Vanuit deze brede ervaring en zijn onderzoek kennis is Rogier sinds 3 jaar actief in de rol van Specialist Innovatie & Wetenschap binnen ouderenzorgorganisatie Interzorg.“Ik jaag innovatieprojecten aan die gekoppeld zijn aan technologische toepassingen in de zorg met uitdrukkelijk doel de medewerkers en cliënten te ondersteunen”, aldus Rogier. "Binnen Interzorg, maar ook in breder verband met leveranciers, andere (zorg)instanties én onderwijs.

Alle niveaus van het onderwijs, dus WO, HBO en MBO zijn vanuit hun eigen expertises betrokken bij het proces om zorg en technologie te verbinden. Dat is nieuw en voelt af en toe nog wat onwennig, omdat voorheen onderzoek vooral vanuit het WO gedaan werd. Maar als je nadenkt over wie er met de handen aan het bed staan en de meeste praktische kennis en ervaring hebben, is de koppeling met MBO en HBO eigenlijk meer dan logisch en nuttig bovendien.” 

Samenwerking met Practoraat

De afgelopen jaren heeft Rogier veel samengewerkt met het Practoraat Zorg & (Sensor)Technologie. Op basis van vragen uit de praktijk werken MBO en HBO studenten mee aan de ontwikkeling van een aantal mooie toepassingen waar Rogier trots op is: “We verkennen de mogelijkheden van Virtual Reality en proberen gezamenlijk de ontwikkeling van een fysiotherapie-app te realiseren. Ook zijn we onlangs gestart met de opzet van een nieuw concept: Verwonderteams. Verwonderteams zijn teams bestaande uit (vertegenwoordigers van) cliënten, medewerkers en studenten die zich mogen verwonderen over het reilen en zeilen binnen een organisatie, om vanuit deze verwondering tot innovatie komen.

Innovatieve zorgoplossingen bij Interzorg

Interzorg is ook actief om medicatieveiligheid verder te verbeteren op een innovatieve manier met de inzet en doorontwikkeling van MedEye. En zijn we net gestart met de inzet van een nieuw medisch hoeslaken: Skincair. Allemaal voorbeelden van toepassingen die de zorg beter maakt voor cliënten en makkelijker voor de zorgverlener.”  

Wisselwerking onderwijs en organisaties

Gevolg van deze samenwerking en de beweging richting de toepassing van techniek in de zorg is dat de nieuwe generatie zorgprofessionals vanaf het begin van hun loopbaan kennis maakt met de mogelijkheden. Daarnaast leren twee totaal verschillende werelden die techniek en zorg zijn elkaar kennen en versterken. Voor de toekomst ziet Rogier vooral kansen: “We kunnen in de breedte van het netwerk nog meer bereiken als we onze kennis blijven delen door bijvoorbeeld meer intern op te leiden, maar ook onze eigen ervaringen en kennis aan te bieden binnen het onderwijs door het geven van gastcolleges!" 

Delen