NIEUWS

DATUM: 17.12.2019

(T)Huis van Morgen brengt technologie dichtbij

Het Practoraat Zorg & Technologie maakt sinds dit schooljaar gebruik van een mobiele unit waarin een huiskamer vol domotica en zorgtechnologie is ingericht. Door de mobiele unit een paar weken op de locatie van een zorg- of welzijnsinstelling te plaatsen krijgen medewerkers de gelegenheid om regelmatig tussendoor een bezoekje aan de unit te brengen om meer te weten te komen over de producten, zorgvragers of mantelzorgers mee te nemen en/of producten uit de unit op de afdeling te testen.

Uit de onderzoeksvragen die vanuit instellingen voor zorg en welzijn bij het Practoraat komen blijkt dat er niet zozeer vraag is naar het ontwikkelen van nieuwe technologische hulpmiddelen, maar vooral naar het toepassen van bestaande technologie door zorgprofessionals. Medewerkers in de zorg voelen zich vaak nog onvoldoende vertrouwd met de technologie of hebben onvoldoende vertrouwen in de werking ervan. Het is dan ook nodig dat medewerkers de kans krijgen met hulpmiddelen te experimenteren en de meerwaarde te onderzoeken. Tegelijkertijd is de werkdruk in de zorg hoog en is er weinig tijd voor bijscholingsactiviteiten.  

De mobiele unit – die (T)Huis van Morgen  is gedoopt – staat sinds september jl. op het terrein van Visio De Brink in Vries. Bij deze instelling is ook een leerafdeling van Drenthe College gehuisvest. Visio heeft een programma opgesteld waarbij alle teams tenminste één keer in (T)Huis voorlichting krijgen over de aanwezige technologie. Vervolgens kan ieder zich voor een verdiepende workshop over twee van de hulpmiddelen opgeven. De voorlichting wordt afwisselend gegeven door medewerkers van Visio en door studenten van Drenthe College. Mark Lanting (landelijk coördinator ondersteunende technologie en communicatie van Visio): “Ondanks dat het ons veel tijd kost om op deze manier voorlichting te geven aan alle teams ben ik heel blij met het resultaat. Ik merk dat medewerkers geïnteresseerd raken in de verschillende producten en dat ze het fijn vinden dat ze de dingen kunnen uitproberen. Omdat het collega’s onder elkaar zijn, vinden medewerkers het minder lastig om aan te geven dat ze geen idee hebben hoe bepaalde producten werken. Lang niet alle medewerkers zijn digitaal zo vaardig als wij gemakkelijk aannemen. De inzet van studenten werkt ook goed. Zij geven niet alleen voorlichting, maar maken ook handleidingen van de verschillende producten. Daarvoor verdiepen zij zich in de producten, waarvan zij zelf uiteraard ook veel leren.  Opvallend is dat met name de toepassingen rondom ontspanning en vermaak en contact met familie worden omarmd. Dit zorgt bij professionals voor verlichting van de werkdruk.”

Klik hier om een beeldimpressie te krijgen van (T)Huis.

(T)Huis van Morgen is te huur. Meer weten? Neem contact op met Warja de Lange, projectleider. W.delange@drenthecollege.nl; 06-23900353.

 

Delen