NIEUWS

DATUM: 31.10.2019

Studenten Practoraat voltooien installatie alarmsysteem in woningen

Vandaag hebben studenten van de opleidingen Installatietechniek en VZ/MZ een certificaat ontvangen voor de uitstekende manier waarop zij – in duo’s van een student techniek en een student zorg – sensoren hebben geïnstalleerd in 50 woningen in Westerbork en Smilde. Dit project is ontstaan vanuit het Practoraat Zorg & Technologie.

De gemeente Midden-Drenthe, woningcorporaties Actium en Woonservice, Drenthe College en de brandweer startten in oktober met een proef. Vijftig huishoudens uit Westerbork en Smilde mogen een half jaar lang gratis het alarmeringssysteem uitproberen.

Op vijftig adressen in Westerbork en Smilde plaatsten studenten van Drenthe College bij 70-plussers slimme sensoren. De woningen zijn uitgerust met slimme rookmelders, een bewegingsmelder, deursensoren en een paniekknop. Bij een calamiteit worden één of meerdere contactpersonen uit het netwerk van de bewoner gealarmeerd met een appje. Zo kunnen mantelzorgers, familieleden of buren op een afstand een oogje in het zeil houden en adequaat optreden bij een noodsituatie.

Volgens wethouder Dennis Bouwma gaven veel ouderen aan dat ze zich soms onveilig voelen in hun woning. ,,Ze zijn bang dat ze bij een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet op tijd buiten staan. Op deze manier verbinden we zorg en slimme technieken met elkaar. Daardoor kunnen we hulp organiseren voor inwoners die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar waar niet 24/7 een zorgverlener beschikbaar is.”

De deelnemende huishoudens proberen het alarmeringssysteem van leverancier Leefsamen de komende zes maanden kosteloos uit. In ruil hiervoor delen zij iedere maand hun bevindingen met de studenten van het Drenthe College.

 

Delen