NIEUWS

DATUM: 16.03.2020

Binnen Drenthe College gebruiken we uitsluitend Microsoft Teams. In dit korte artikel laten we zien hoe je het handigst met elkaar contact kan houden op afstand als je geen Teams hebt. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring uit de praktijk. Dus niet uitputtend. Het is ook niet bedoeld als reclame voor bedrijven, maar meer om je op weg te helpen in de vele mogelijkheden die er online te vinden zijn.

1. Bellen met een gewone telefoon of smartphone

Het ligt het meest voor de hand, is niet nieuw, maar we noemen het toch: bellen met een gewone telefoon of smartphone. Vooral voor 1-op-1 contact is dit de bekendste en betrouwbaarste manier.

2. Conference call met je smartphone

Niet iedereen weet dit maar je kunt met meerdere mensen tegelijk bellen op je smartphone (maximaal 5). Dit werkt voor Android en iPhone vrijwel hetzelfde.

Via iCulture:

  • Bel persoon 1 en wacht tot het gesprek tot stand is gekomen.
  • Tik op Voeg toe en tik het nummer van de tweede persoon in (of kies deze persoon uit je adresboek).
  • Is het tweede gesprek tot stand gekomen dan tik je op Voeg samen.
  • Nog meer personen erbij? Tik nogmaals op Voeg toe en voer de stappen 2 en 3 nogmaals uit. Op deze manier kun je met z’n vijven een gesprek voeren.

3. Via conference call met een operator (zoals KPN)

Vanuit de periode voor de smartphones kennen we ook het principe van telefonisch vergaderen via de telefoon. Je belt in op een nummer van de operator en toetst daarna de gegeven pincode in. Je kan deze manier aanvragen via deze link. Vandaag de dag komt deze manier wat ouderwets over.

4. Via Whatsapp

De meeste mensen hebben wel Whatsapp. Andere messengers zoals Telegram en Signal werken vergelijkbaar. Er kan met Whatsapp gebeld en gevideobeld worden tot maximaal 4 personen. Een tutorial is beschikbaar via deze link maar je kan ook je dochter/zoon vragen.

5. Via Whereby

Een goede manier om ook via je laptop of tablet te videobellen is Whereby. Deze dienst is simpel en gratis voor het contacteren van maximaal 4 personen. Je kan een eigen ‘meeting room’ aanmaken.

Voordeel van deze manier is dat je ook bestanden kan delen. Daarnaast werkt het zonder inloggen omdat je je gesprekspartners de link van je meeting room kan sturen. De prijzen van Whereby bij meer dan 4 mensen zijn aldus.

6. Via Zoom

Vergelijkbaar met Whereby is Zoom. Het gratis gebruik is iets anders dan bij Whereby maar op zich vergelijkbaar.

Nadeel is dat je een app moet installeren. En dat hoeft bij Whereby niet. Voordelen zijn er te over. Velen gebruiken deze applicatie graag.

Er zijn echter wel wat vragen rondom privacy en het verzamelen van data door Zoom. Zie hier het uitgebreide en leesbare artikel op iCulture. Raadpleeg daarom je IT-afdeling indien je deze applicatie wilt gebruiken.

7. Via Jitsi

Wil je een gebruiksvriendelijk, open source alternatief, dat ook nog goed omgaat met je privacy en je verkeer versleutelt? Probeer Jitsi.

We verwijzen daarvoor naar een inhoudelijk erg goede bijdrage van de site Bits of Freedom. Deze site heeft van alles op een rij gezet wat betreft installatie en de eerder genoemde punten gebruikersvriendelijkheid, open source, privacy en versleuteling.

8. Via Microsoft Teams

Collega Ashwin Brouwer heeft een erg mooi overzicht van het gebruik van Teams gemaakt. Dat gaan we hier niet herhalen, maar naar verwijzen.

Binnen de organisatie Drenthe College en ook met onze collega-instellingen werken we het liefst met Teams. Dit is een applicatie die zowel gewoon bellen als videobellen mogelijk maakt. En je kan bestanden met elkaar delen. Lees voor alle mogelijkheden vooral de blog van Ashwin.

Je kan ook contact leggen met mensen van organisaties die geen Teams hebben. Ze moeten daarvoor wel Google Chrome als browser geïnstalleerd hebben. Zie deze link voor een tutorial. Je moet dan helemaal naar beneden scrollen tot kopje Een overleg plannen met mensen buiten de organisatie. Mensen die geen Teams hebben, worden met een link naar Chrome verwezen en kunnen zo deelnemen met alle functies.

Iets nieuws van Microsoft is dat ze Teams gratis ter beschikking stellen. Dat betekent dat meer mensen en organisaties gebruik kunnen maken van deze applicatie.

9. Via Slack

Slack was er eerder dan Teams van Microsoft. Microsoft heeft ook goed gekeken naar Slack, want heeft veel features overgenomen.
 
Een paar jaar geleden was Teams echt inferieur aan Slack. Inmiddels is het een soort gelijke stand en is het een vergelijkbaar vraagstuk als ‘Welke auto rij je liever? Merk X of Merk Y?’. Maar… de mogelijkheden van Slack zijn veel ruimer. Zeker voor de power users.

Samenvattend in een tabel

Delen